БУАЗ ҚОЙЛАРДА СУБКЛИНИКАЛЫҚ КЕТОЗДЫҢ ПАЙДА БОЛУ ЕРЕКШЕЛІКТЕРІ - Сенгалиев, Е. М.; Дуимбаев, Д. А.; Сариев, Н. Ж.; Кадралиева, Б. Т.; Дошанов, Д. А. (Жәңгір хан атындағы БҚАТУ, 2024)
Қой шаруашылығының дамуын шектейтін факторлардың бірі - аналық малдағы кетоз. Бірақ оның жеткіліксіз білімі тиімді емдеу әдістерін және алдын алудың сенімді әдістерін дамытуға кедергі болып табылады. Бұл мақалада буаз қойлардың денесінде кетоз кезіндегі зат алмасу жағдайының ерекшеліктерін зерттеу нәтижелері берілген. Жаңа туған төлдің денсаулығы толығымен буаздылық кезіндегі саулық денесінің күйіне байланысты. Буаз жануарларды ұстаудың оңтайлы жағдайларын қамтамасыз ету, ең алдымен, тиісті азықтандыруға және қоршаған ортаның санитарлық-гигиеналық жағдайын қамтамасыз етуге негізделген. Егер азықтандыру және қоректендіру технологиясы бұзылса, жануарлар осы кезеңде метаболизм бұзылыстарын жиі сезінеді, бұл кетондардың өндірісінің жоғарылауымен көрінеді. Төлдің туғаннан кейінгі кезеңде иммунитетінің дамуы көп жағдайда уыз сүтімен уақытылы азықтандыруға байланысты екені белгілі. Субклиникалық кетоз белгілері бар буаз қойлардың тәжірибе тобы ретінде зәрінде 0,5 ммоль/л жоғары кетон денелері бар жануарлар құрады. Кетон денелерінің деңгейі физиологиялық шектерден 2-3 есе көп және олардың фракциялары — а АсАс и ВН сәйкесінше 5,9 және 1,5 есе жоғарылағанда, буферлік негіздердің 18,41 ± 1,53 ммоль/л дейін, глюкоза концентрациясының 2,25 ± 0,16 ммоль/л дейін, сондай-ақ ВН/АсАс коэффициентінің 1,53±0,28 дейін төмендеуі субклиникалық кетозға тән буаз қойлардағы метаболизмнің бұзылуын көрсететіні анықталды. Кетон денелерінің ß – оксимайлы қышқылдың (ВН) ацетон және ацетосірке қышқылына (АсАс) қатынасы 1,9:1-ден төмен, қандағы ОКТ деңгейіне қарамастан бауырдың май дистрофиясының спецификалық емес маркері ретінде қарастырылуы керек. Қойлардағы метаболизм процестері фетоплацентарлы кешеннің функционалды белсенділігінің бұзылуына және метаболизм процестің белсендірілуіне әкеледі. Субклиникалық кетоздағы манол диальдигидінің мөлшері 1,125 ± 0,34 мкмоль/л құрайды. Демек дәстүрлі түрде диагностикалық алгоритмде субклиникалық кетоз кезінде қойларда қолданылатын, метаболизм параметрлері "липидтердің асқын тотығуы – антиоксидантты қорғаныс" жүйесінің көрсеткіштеріне қарағанда сезімталдығы мен ерекшелігімен айырықшаланады. Болашақта зерттеулер нәтижелерін метаболизм патологиясында "ПОЛ-АОЗ" жүйесінің қызметін бұзылуының даму тұжырымдамасы ретінде субклиникалық және клиникалық кетоз проблемасын зерттеу кезінде ескеру қажет.
FEATURES OF SUBCLINICAL KETOSIS IN PREGNANT SHEEP
Буаз қойларда субклиникалық кетоздың пайда болу ерекшеліктері / Е. М. Сенгалиев, Д. А. Дуимбаев, Н. Ж. Сариев, Б. Т. Кадралиева, Д. А. Дошанов. - Текст : непосредственный // Ғылым және білім=Наука и образование=Science and education. - 2024. - 1-1 (74). Б. І. - Б. 135-144
Keywords: буаз қойлар; қан; субклиникалық кетоз; метаболизм; кетонды денелер; фетоплацентарлы кешен; бқату; ғылыми журнал