Жаңартылатын энергия көздерінің негізінде автономды электрмен жабдықтау жүйесін тұрғызу - Жексембиева, Н. С. (Ғылым және білім №1, 2019)
Мақалада жаңартылатын энергия көздері жел, күн және биоотын негізінде автономды энергиямен жабдықтау техникалық жүйенің барлық қасиеттеріне ие және энергиямен жабдықтау және энергетикалық жүйенің кіші жүйесінің бір бөлігі болып табылады. Бұл жағдайда жаңартылатын энергия көздеріне негізделген автономды электрмен жабдықтау жүйесінің параметрлерін анықтау үшін жүйелік талдау әдістерін қолдану ұсынылады. Жаңартылатын энергия көздеріне негізделген автономды электрмен жабдықтау жүйелерінің топтануы қарастырылған. Резервтегі автономды электрмен жабдықтау бірнеше топқа бөлінеді. Резерв автономды электр станциясының өзі механикалық, электрхимиялық, жылу, пневматикалық және гидравликалық болып бөлінеді. Жаңартылатын энергия көздеріне негізделген автономды энергиямен жабдықтау жүйесі жаңартылатын энергия түрлендіргіштерінен, резервтік электр станциясынан, қосқыштан, инвентордан, айнымалы токты электр энергиясын тұтынушылардан, аккумуляторлы батареядан, кедергі келтіретін әсерден және тұрақты токты электр энергиясын тұтынушылардан құралады. Қашықтағы шаруашылықтар мен басқа да ұқсас ауыл шаруашылығы нысандарының энергия тұтынушылары тұтынылатын энергия түрлеріне қарай жіктелуі мүмкін. Автономды энергетикалық кешендердің параметрлерін оңтайландыру - техникалық және экономикалық салыстыруды талап ететін көп функциялы міндет, яғни автономды электр станцияларына жүйелік талдау жүргізу қажет.
Keywords: отандық басылым; мерзімдік басылым; ғылыми журнал; энергетика; автономды энергия; жаңартылған энергия көздері