Мұнай ұңғымасын ағымды және капиталды жөндеу жұмыстарын ұйымдастыру - Мурзагалиева, А.А. (Ғылым және білім №2, 2020)
Осы макалада eндiру немесе айдау уцгыларыныц калыпты жумысы эр тYрлi себептерге байланысты бузылады, ол толыгымен уцгыныц жумысын токтатуга, немесе оныц шыгымыныц едэуiр азаюына экелш согатыны туралы жэне шыгымныц токтауы немесе азаюы себептерi турлше болуы мумкш, ол жер асты немесе жер уст жабдыктарыныц ютен шыгуымен, кабат жагдайыныц eзгеруiмен, газлифтiлi уцгыларга электр энергиясыныц немесе газдыц келушщ токтауымен, жер устiнде суйыктыкты кайта айдау жэне тасымалдаудыц токтауымен жэне т.б байланысты екеш карастырылады. Осылайша уцгылар уакыттыц б1р бeлiгiн жендеу жумысын кутумен немесе сол жендеу жумысыныц етуiн кутiп бос туратыны туралы усынылган. Жендеу кезiнде СКК (сорапты компрессорлы кубырлар) немесе тубру-кетеру жабдыгын ауыстыру, окпанныц булiнген элементтерш тазалау, жуу жэне баска да б1ркатар процедуралар кажет болуы мумкш. Кебшесе жумыстар жер астында жургiзiледi жэне оларды уцгымаларды агымдагы жэне курделi жендеуге жiктейдi. Бiрiншi жагдайда олар жоспарлы турде жургiзiледi: олар барлык окпанды немесе жеке элементтердi тазалауга, жумыс iстеу режимiне жэне т. б. езгерютер енгiзуге катысты болуы мумкiн
Keywords: қр; ғылыми журнал; мерзімдік басылым; отандық басылым; ағымдағы жөндеу; капиталды жөндеу; элеватор