Отамалы дақылдарының егістерін өңдеуге арналған аппликаторлар - Хмыров, В. Д.; Каиргалиев, Е. К.; Әбдіғани, Ә. Ө. (Ғылым және білім=Наука и образование=Science and education № 1-3 (70), 2023)
Қазіргі уақытта біздің елімізде және шетелде өсімдіктерді қорғау мәселесі өткір тұр. Бұл ретте тек Қазақстан Республикасында жыл сайын зиянкестер мен аурулардан 10 млрд. долларға жуық сомаға өсімдік шаруашылығы өнімі жоғалады. Мұндай әсерлі шығындар қорғау іс-шараларының төмен деңгейін сипаттайды. Химикаттардың 95% - ы тиімсіз пайдаланылатыны белгілі. Бұл ретте арамшөптерді, зиянкестерді зақымдап, аурудың алдын алады, олар бір мезгілде өсімдіктерді тежейді. Өсімдіктерге (арамшөптерге) түспеген пестицидтер, ал топыраққа тұнған пестицидтер тек қана төгіліп қана қоймай, зиян келтіреді. Бұл мәселе кідіріссіз шешуді талап етеді. Жұмыс сұйықтықтарын бүрку арқылы тиімді енгізу препараттардың, шығын нормалары мен жұмыс режимдерінің сауатты үйлесуі кезінде айтарлықтай экономикалық әсер етуі мүмкін. Рационалдандырудың мақсаты оңтайлы көлемдегі тамшылардың түзілуі және жеткілікті жабындының тығыздығы, сондай-ақ препараттардың аз шығындарымен өңделетін объектіге біркелкі жағу болып табылады. Сондай-ақ бүрку тәсілдерінің кемшіліктері туралы ұмытпау керек, жұмыс органдары жұмыс сұйықтықтарын бірдей мөлшерде тамшыларға диспергациялауға мүмкіндік бермейді, әрқашан орын алады: көлемі 20 тамшыны бұзу 60мкм және көлемі 350мкм және одан да көп тамшыларды шыны.
Keywords: ғылыми журнал; отандық басылым; мерзімдік басылым; техника; апликатор; бүріккіш; пестицид