ДӘРІЛІК-ЖЕМШӨП ҚОСПАСЫНЫҢ ТЕРАТОГЕНДІГІ МЕН ЭМБРИОУЫТТЫЛЫҒЫН ЗЕРТХАНАЛЫҚ ЖАНУАРЛАРДА АНЫҚТАУ - Жанабаев, А. А.; Сеиткамзина, Д. М.; Усенбаев, А. Е.; Лидер, Л. А. (Жәңгір хан атындағы БҚАТУ, 2024)
Клиникаға дейінгі зерттеулер шеңберінде ауыл шаруашылық жануарларының инвазиялық ауруларын емдеу және алдын алу үшін әзірленген дәрілік-жемшөп қоспасының (ДЖҚа) эмбриотоксикалық және тератогендік қасиеттері зерттелді. Дәрілік-жемшөп қоспасын (ДЖҚа) құрастыру үшін фитобиотик пен бензимидазол тобының препараты алынды (альбендазол - Қытай өндірісі, PHYTOBIOTICS компаниясы өндірісі, Германия). Альбендазол препараты және «Сангровит Экстра» фитобиотигі қосылған дәрілік-жемшөп қоспасының – ДЖҚа– оңтайландырылған партиясы зертханалық жағдайда "Ветеринариялық медицина" кафедрасында дайындалды. Экспериментте тәжірибелік және бақылау топтарына бөлінген 24 аналық ақ егеуқұйрық (m=180-200 г) қолданылды. ДЖҚа тәулігіне 8-12 г/әр басқа еркін 15 күн бойы азықтандырылды. Жануарлардың екі тобы – бақылау және тәжірибелік – құрылды, олардың әрқайсысы төрт торға отырғызылған 6 аналықтан тұрды. Кешке аналықтар аталықтарға отырғызылды, буаздықтың бірінші күні қынаптық жағындыларда сперматозоидтар анықталған күн деп саналды. Дәрі-жем қоспасының буаздықтың жиырмасыншы күніндегі эмбриотоксикалық әсерін анықтау үшін әр топтағы аналықтардың жартысы эвтанизацияланды, эмбриондар мен плацента бағаланды; егеуқұйрықтардың екінші жартысы тератогендік әсерді бағалау үшін табиғи тууға дейін қалдырылды. Зерттелінген дозада дәрілік-жемшөп қоспасының эмбриотоксикалық және тератогендік әсері жоқ екендігі анықталды.
DETERMINATION THEDRUG-FEED MIXTURE’STERATOGENICITY AND EMBRYOTOXICITY ON LABORATORY ANIMALS
Жанабаев, А. А. Дәрілік-жемшөп қоспасының тератогендігі мен эмбриоуыттылығын зертханалық жануарларда анықтау / А. А. Жанабаев, Д. М. Сеиткамзина, А. Е. Усенбаев, Л. А. Лидер [и др.]. - Текст : непосредственный // Ғылым және білім=Наука и образование=Science and education. - 2024. - № 4-1 (77). - Б. 114-122 (Орал).
Keywords: дәрілік-жемшөп қоспасы; ақ егеуқұйрықтар; фитобиотиктер; зертханалық жануарлар; тератогендік; эмбриоуыттылық