Арнайы сұрыпты 5 кг ұнды өлшеп - ораудың технологиялық процесін жетілдіру - Хмыров, В. Д.; Каиргалиев, Е. К.; Әбдіғани, Ә. Ө.; Камал, Е. Б. (Ғылым және білім=Наука и образование=Science and education № 1-3 (70), 2023)
Ұн өнімдері физикалық және химиялық қасиеттері бойынша (тұтқырлығы, көбік түзу қабілеті және т.б.) өте алуан түрлі, сондықтан дозалау және орау және тұтынушылық орау кезінде белгілі бір өнімдердің ерекше қасиеттерін сақтауды қамтамасыз ету үшін тиісті шарттарды сақтау қажет. . Сондықтан сұйық өнімдерді мөлшерлеу және орау құрылғылары технологиялық процестері жағынан да, конструкторлық шешімдері жағынан да әртүрлі. Өн өнімдерін өлшеп және ораудың технологиясы әр түрлі мақсаттағы таразылар мен таразылардың көмегімен жүзеге асырылатын шикізаттың және дайын өнімнің массасын тұрақты бақылаумен және пішінімен байланысты. Өндірістің өсуі, оның желілік сипаты және өнім сапасына қойылатын талаптардың артуы таразылау технологиясының үнемі жетілдірілуіне әкеліп соқтырады, бұл таразы-мөлшерлеуші жабдықтардың жаңа үлгілерінің пайда болуына және қолданыстағы үлгілерінің жаңаруына әкеледі. Буып-түйілген тауарлардың өндірісін ұлғайту, өнімді неғұрлым үнемді тұтынуды қамтамасыз ету, мәдени айналымды және еңбек өнімділігін арттыру өлі күйде тасымалдау кезінде өнімнің жоғалуын айтарлықтай азайтады.
Keywords: ғылыми журнал; отандық басылым; мерзімдік басылым; арнайы сұрып; манипулятор; қаптама термотоннель