Жас спортшылардың импульстік толқынының шағылу индексі - Бисенгалиева, А. М.; Дюсегалиева, К. О.; Қыдырбек, Р. Ы.; Бахтиярова, С. Ж. (Дене тәрбиесінің теориясы мен әдістемесі. - 2022., 2022)
Мақалада иық артериясы аймағында сфигмография әдісімен артериялық қан айналысының қысымның тәуелділіктеріне сәйкес өлшенетін импульстік толқынның шағылу көрсеткіштерін талдау нәтижелері берілген. Жаттығудан өтпеген зерттелуші тобымен салыстырғанда иық манжетінің окклюзиясын алып тастағаннан кейін жоғары спорттық нәтиже көрсететін спортшыларда өлшенетін шағылу көрсеткіштері окклюзияға дейінгіге қарағанда жоғары мәндерге ие екендігі анықталды. Жас спортшыларда жүрек-тамыр жүйесі функционалды өзгерістерге ұшырайды, бұл тамырлардың вазодилататорлық сыйымдылығының жоғарылауымен және вазоконстрикцияның жоғарылауымен байланысты. Рефлексия индексінің өзгеруі монотонды емес динамикамен сипатталады, ол бастапқы өсуде көрінеді, содан кейін бастапқыға жақын мәнге дейін төмендейді. Кері толқынның амплитудасы мен спортшылардың артериялық тамырларының тегіс бұлшық ет қабатының функционалдық қасиеттері арасындағы байланыс және окклюзия сынағы нәтижелеріне эндотелий гликокаликсінің қалыңдығының ықтимал әсері талқыланады.
Keywords: спорттық медицина; шағылу көрсеткіші; журнал коксон; ғылыми журнал; мерзімдік басылым; отандық басылым