Өндірістік ғимараттардағы жарықтандыру жүйесінің энергия үнемдеуі шараларын талдау - Артюхов, И. И.; Булатов, А. А.; Утемисова, Н. Е.; Смирнова, Л. В.; Ғұсманова, А. Р. (Ғылым және білім=Наука и образование=Science and education - № 4-3 (69), 2022)
Қaзіргі зaмaнғы өндіріcте электр энергияcы aca қозғaлыcтaғы күш болып тaбылaды. Электр энергиясын пайдалану үшін энергияның басқа түріне, cоның ішінде жaрық энергияcынa оңай aйнaлдыруғa болaды. Елімізде өндірістің барлық салаларында, көшелерде, үй-жайларда жaрықтың электрлік көздері, жарықтандыру құрылғылары кең aуқымдa қолдaнылудa. Біз, бұл мақалада энергия үнемдеу мақсатында өндірістік ғимараттарда қолданылатын доғалық сынапты люминесцентті шырағдандарды заманауи жарықдиодты шырағдандарға ауыстыру жолдарын талдаймыз. Түстердің кең ауқымындағы ашық түсті жарықдиодтардың жасалуымен, қазір ақ түсті, жарық диодтары жарықтандыру технологиясының барлық салаларында кең қолданыс тапты. Жарықдиодты шамдарды қолдану аясын екі санатқа бөлуге болады: жарықтандыру және тікелей жарықдиодты шамды пайдалану. Тарифтердің өсуіне және электр энергиясын тұтынуға шектеулерге байланысты энергияны үнемдейтін жарықдиодты жарықтандыру жүйесі өзекті болып келеді. Мұндай жарықтандырудың өзіндік артықшылықтары бар. Мысалы, жарықдиодты жарықтандырудың артықшылықтары жарықдиодты шамдардың ұзақ қызмет ету мерзімін және жарық ағыны бірдей басқа жарықтандыру құрылғыларына қарағанда аз қуат тұтынуын айтуға болады. Елімізде өндірістің барлық саласында заманауи жарықдиодты жарықтандыру құрылғыларын пайдалану электр энергиясын тұтыну көрсеткіштерін төмендетуге әсерін тигізеді.
Keywords: ғылыми журнал; ринц; мерзімдік басылым; отандық басылым; журнал коксон; энергетика; жарық диод