Серологиялық және гематологиялық әдістерді қолдана отырып ірі қара малдың лейкоз вирусына балау жасау - Канатбае, С. Г.; Кужебаева, У. Ж.; Тажбаева, Д. Т.; Байсеитов, С. Т. (Жәңгір хан атындағы БҚАТУ, 2024)
Ірі қара малдың лейкозы – жануарларда қатерлі лимфопролиферативті ӛзгерістер тудыратын қҧрамында РНҚ онкогенді вирусы бар. Айқын клиникалық белгілердің болмауына байланысты, бҧл ауруға мал шаруашылығында тиісті кӛңіл бӛлінбейді, дегенмен аурудың ҥлкен экономикалық шығындарға әкелетін сҥт ӛнімділігіне айтарлықтай әсерін кӛрсететін бірқатар зерттеулер бар. Қазіргі тәжірибеде ауруды диагностикалау ҥшін серологиялық және молекулалық-генетикалық зерттеу әдістері қолданылады. ХЭБ мәліметтері бойынша, ИДР және ИФТ ірі қара малдың лейкоз вирусымен туындаған инфекцияны серологиялық диагностикалау ҥшін ҧсынылатын әдістер болып табылады [1]. Бҧл әдістер E05 деп аталатын сарысудың халықаралық эталондық стандартын қолдана отырып тексерілді, ол ИДР және ИФТ әдістерінің кӛмегімен сарысу мен сҥт сынамаларыынң ҥлгілерін кҥнделікті талдау ҥшін қажетті сезімталдықтың минималды деңгейін белгілейді. Біз 200 сынаманы серологиялық (ИДР, ИФТ) және гематологиялық әдістермен зерттедік. ИДР-те жҧқтыру кӛрсеткіші 18,5%, ал ИФТ-да 21,5%-ды қҧрады. 9 сынамадағы гематологиялық зерттеулер нәтижесінде лимфоциттердің абсолютті саны (ЛАС) ауру жануарлардың лейкоз кілтіндегі кӛрсеткіштерге сәйкес келді. Айта кету керек, қазіргі уақытта лейкозбен кҥресудің ең тиімді стратегиясы жҧқтырған жануарларды анықтау және жою, сонымен қатар, жҧқтырған жануарларды әкелуге жол бермеу шараларын жҥзеге асыруды кӛздейді
BOVINE LEUKEMIA VIRUS TESTING USING SEROLOGICAL AND HEMATOLOGICAL METHODS
Ғылым және білім: Ғылым, зерттеулер, білім: даму тенденциялары: акад. Қ. И. Сәтбаевтың 125 жылдығына арналған халықаралық ғылыми-практ. конф. материалдар жинағы (12 сәуір 2024 ж.) = Наука и образование: Наука, исследования, образование: тенденции развития: сб. мат. междунар. науч.-практ. конф. посвящ. 125-летию акад. К. И. Сатпаева (12 апреля 2024 г.) = Science and education: Science, research, education: development trends: unternational scientific and practical conf. dedicated to the 125th anniversary of acad. K. I. Satpayev (12 april 2024). - Орал: Жәңгір хан атындағы БҚАТУ. - 2024. - № 2 (75) : прил. № 1. - Б. 165-176
Keywords: отандық басылым; ғылыми журнал; конференции; ірі кара мал лейкозы; мал дәрігерлігі; лейкоз; БҚАТУ