Қалалық желіліердегі реактивті қуаттың өтеу тәсілдері - Жексембаева, Н. С.; Длимова, Т. Т. (Ғылым және білім=Наука и образование=Science and education № 1-3 (70), 2023)
Бұл мақалада жалпы қалалық желілерінің құрылымы, қуаттың түрлері мен реактивті қуаттың өтеу тәсілдері қарастырылған. Қазіргі таңда реактивті қуатты өтеу мәселесі қала ішінде күрделі мәселеге айналған. Реактивті қуатты өтеу үшін арнайы теңгергіш құрылғылар орнатылады.Теңгергіш құрылғылар ішінде конденсаторлық батареялардың орналасуына қарай реактивті қуатты төмендетеді.Теңгергіштік құрылғыларға кіретін синхронды теңгергіштер,статикалық тиристорлық теңгергіштер,асинхронды турбогенераторлар пайдаланылады.Тұрмыстық жүктеме пайдаланылатын тұтынушылар реактивті қуатты аса қолданады. Оған жатататындар қатарына электр шамдары, электр плиталары, электр жылытқыштар, тұрмыстық заттар кіреді.Жалпы оларға қысқаша түсінік бере отырып, реактивті қуат өтеу үшін конденсаторлық батареялардың болуын ең тиімді әдісін айтуға болады. Қалалық желілердегі реактивті қуатты өтеу мәселесінің біржақты шешімі реактивті қуатты тұтынатын әрбір электр қабылдағышқа қосымша конденсатор орнату болар еді. Реактивті қуатты тұтынуды азайтудың ең жақсы амалы – оны өтеу. Және де бұл конденсаторлық қондырғылар есебінен болады. Бұл – желіден тұтынылатын реактивті қуатты төмендетудің ең ықпалды және тиімді әдісін айтуға болады.Конденсаторлық қондырғыларды пайдалану бізге көптеген артықшылықтар береді, сонымен қатар экономикалық жағынан да тиімді болып келеді.
Keywords: ғылыми журнал; отандық басылым; мерзімдік басылым; журнал коксон; энергетика; қалалық желілер