Көкөніс толықтырғыштары бар сүт сарысуы негізіндегі сусын - Байбатыров, Т. А., Рыскалиева, Г. Е. (Ғылым және білім №1, 2019)
Халықтың денсаулығын сақтау үшін және аурудың алдын алу үшін сүт тағамдарын пайдалану жаңа тамақ өнімдерін әзірлеу және сапа деңгейін арттыру тамақ өнеркәсібі биотехнологиясының негізгі бағыттары болып табылады. Соңғы жылдары сүт сарысуы азық-түлік өндірісінде кеңінен қолданылады және құнды тамақ шикізаты болып табылады. Онда 200-ден астам маңызды қоректік және биологиялық белсенді заттар бар. Сарысу жаңа ұрпақтың функционалдық өнімдерін жасау үшін жақсы негіз бола алады. Оның құрамы жоғары тағамдық және биологиялық құндылығы бар өнімді жасауға мүмкіндік береді.Сүт сарысуының технологиялық және тұтынушылық қасиеттерін лактоза гидролизінің көмегімен жақсартуға болады.Осы мақаланың мақсаты лактоза құрамы төмен сарысуды алу, оның негізінде көкөніс қосылған сусындарды әзірлеу және органолептикалық көрсеткіштер бойынша зерттеу болып табылады. Мақалабарысында көкөніс компоненттерін қоса отырып, сүт сарысуынан жасалған сусынға органолептикалық талдаулар жасалынып, рецептура құрастырылды.Рецептураға көкөніс қоспаларын енгізуде сақтау қабілетін арттырады, органолептикалық көрсеткіштері жақсарады және шикі өнімді өндірудің технологиялық процесін өзгертуді талап етпейді. Әзірленген сусындардың рецептураларында басқа ингредиенттермен сарысу шикізатының әртүрлі түрлерінің үйлесімі қышқыл сарысуды пайдалану мүмкіндігін қамтамасыз етіліп таңдалып алынды.
Keywords: отандық басылым; ғылыми журнал; сүт сарысуы; мерзімдік басылым; топинамбур езбесі; қышқылдану процесі; көкөніс езбесі