STATE OF ANIMAL HUSBANDRY DEVELOPMENT AT THE LOCAL LEVEL - Zhangalieva, Y. S. (Ғылым, зерттеулер, білім беру: даму үрдістері: ХХІІІ халықаралық ғылыми-практ. конф. материалдары=Science, research, education: development trends: The materials of the XXIII international scientific and practical conf. =Наука, исследования, образование: тенденции развития: мат. ХХІІІ междунар. науч.-практ. конф. (Уральск, 14 апреля 2023 г.) / ЗКАТУ им. Жангир хана // Ғылым және білім=Наука и образование=Science and education. - 2023. - № 2 (71) : прил. к журналу № 1., 2023)
The purpose of this article is to analyze the current state of animal husbandry at the local level and identify the reasons that hinder the development of this industry. In the process of writing the article, analysis, synthesis, as well as statistical and economic methods were used. Data on the livestock industry in the West Kazakhstan region over the past ten years were collected: indicators of livestock production, the number of livestock and poultry raised, the volume of breeding farms, changes in the productivity of livestock products were analyzed, and the amount of funds provided by the state for the development of the agricultural sector was indicated. Based on the data on the industry, the main restraining factors in the prosperity of the livestock industry at the local level were identified: the production of small goods, the availability of imported livestock products to the household population of the region, the need to improve state subsidies, weak veterinary control, dependence on the import of livestock products, etc. The development of innovative technologies is of great importance for the development of this industry and increasing its competitiveness. This will reduce material costs in the course of agricultural development at the local level, effectively allocate resources. Берілген мақаланың мақсаты – жергілікті деңгейдегі мал шаруашылығының қазіргі жағдайын талдап, осы саланың дамуына кедергі болып табылатын себептерді анықтау. Мақала жазу барысында талдау, синтез, сондай-ақ статистикалық-экономикалық әдістер пайдаланылды. Соңғы он жылдағы Батыс Қазақстан облысы бойынша мал шаруашылығы саласы бойынша мәліметтер жинақталды: мал шаруашылығы өнімі көрсеткіштері, өсірілген мал мен құс саны, асыл тұқымды мал өсіруші шаруашылықтар көлемі, мал шаруашылығы өнімдерінің өнімділігі сияқты көрсеткіштер өзгерісі талданып, мемлекет тарапынан ауыл шаруашылығы саласын дамытуға қарастырылған қаржы көлемі көрсетілді. Сала бойынша мәліметтер негізінде жергілікті деңгейдегі мал шаруашылығының саласының өркендеуіндегі негізгі тежеуші факторлар анықталды, атап өтсек: ұсақ тауар өндіру, алынатын мал шаруашылығы өнімдері көбінесе облыстың тұрғын халқының үй шаруашылығына тиесілі болуы, мемлекеттік субсидиялауды жетілдіру қажеттілігі, ветеринариялық бақылаудың әлсіздігі, мал шаруашылығы өнімдері импортына тәуелділік және т.с.с. Сондай-ақ, өңдеу объектілерінің желісінің әлсіздігін, халықтың кепіл мүлкінің жетіспеушілігін проблема ретінде қарауға болады. Аталған сала дамуы үшін және оның бәсекеге қабілеттілігін арттыру үшін инновациялық технологияны игеру маңыздылығы зор. Бұл жергілікті деңгейде ауыл шаруашылығын дамыту барысындағы материалдық шығындарды азайтуға, ресурстарды тиімді бөлуге мүмкіндік береді.
Keywords: научный журнал; конференции; отечественное издание; зко; мал шаруашылығы экономикасы; Animal Husbandry; Agriculture; cattle breeding; dairy; meat; subsidies; state support