Сиыр-донорларды қолдан ұрықтандырудың маңыздылығы - Байтлесов, Е. У.; Курманалиева, С. К. (Ғылым және білім Наука и образование. 2011. - № 2. - С. 51-53, 2011)
Мақалада сиырларға эмбриондарды көшіріп-қондыру кезіндегі зерттеу нәтижелері берілген, сонымен қатар қолдан ұрықтандыру әдістері зерттеулері келтірілген. Авторлар келесілерін дәлелдеген, ректо-цервикальді әдісін пайдалануда көп санды эмбриондарды алуын, ал сиырларды табиғи ұрықтандыру әдісінде көшіріп-қондыруға өміршендігі жоғары эмбриондарды. Сонымен, қолдан ұрықтандырумен қатар, жоғары өнімді сиыр донорларды таңдау кезінде шаруашылық жағдайында табиғи ұрықтандыруды да пайдалану керек, қазіргі заманғы гормональді препараттарды пайдалану арқылы.
Keywords: бқо; бқату; ҚР; ғылым; малды ұрықтандыру; сиыр-донорлар