Ауылшаруашылық өндірісінің тиімділігін арттырудағы ғылымды дамытудың рөлі - Казамбаева, А. М. (Жәңгір хан атындағы БҚАТУ, 2024)
Аграрлық бизнестің дамуы кез-келген елдің азық-тҥлік қауіпсіздігінің факторы ретінде әртҥрлі қауіп-қатерлер жағдайында - әрбір мемлекеттің негізгі міндеттерінің бірі [1]. Оны шешу табиғи ресурстарды пайдаланудың кӛлемін арттыру арқылы мҥмкін емес, себебі жер және басқа да ресурстар шектеулі, сондықтан ӛндірістің тиімділігін арттыруға басымдық беру керек. Аграрлық бизнес пен ғылым арасындағы әрекеттесудің интеграциялық әсері толық болмайды, егер мемлекеттік саясат тек саланы қосымша инвестициялар тартуға бағытталса. Бизнес пен ғылым, білім беру мекемелерінің әрекеттесуінің тиімді механизмін және шарттарын қҧру қажет, бҧл интеллектуалдық ынтымақтастықты қалыптастыру және инновацияларды енгізу кезінде интеграциялық процестерді дамыту ҥшін маңызды. Экономикада ауыл шаруашылығы ӛндірісінің тиімділігін арттыру бизнес пен ғылым арасындағы тиімді ынтымақтастық арқасында мҥмкін болады, бҧл ауыл шаруашылығының тҧрақты дамуы жағдайларында жҥзеге асырылады. Бҧл азық-тҥлік қауіпсіздігін қамтамасыз ету ҥшін негізгі сәт болып табылады, онда инновациялар, заманауи технологиялар және қауіптерді басқару ауыл шаруашылығы ӛндірісі мен азық-тҥлік тізбегінің тҧрақтылығын қамтамасыз етуде негізгі рӛл атқарады. Сол себепті мақалада Қазақстандағы ғылымның қазіргі жағдайы және оны перспективалары қарастырылған. Автор азық-тҥлік қауіпсіздігі, климаттың ӛзгеруі және тҧрақтылық контекстінде аграрлық ғылымды дамытудың маңыздылығын атап кӛрсетеді. Автор ӛзгермелі климат пен экономикалық жағдайларға бейімделу қажеттігін талқылайды, сондай-ақ Қазақстанда ауыл шаруашылығын табысты дамыту ҥшін әлемдік тәжірибені зерделеудің маңыздылығын атап кӛрсетеді.
THE ROLE OF THE DEVELOPMENT OF SCIENCE IN IMPROVING THE EFFICIENCY OF AGRICULTURAL PRODUCTION
Ғылым және білім: Ғылым, зерттеулер, білім: даму тенденциялары: акад. Қ. И. Сәтбаевтың 125 жылдығына арналған халықаралық ғылыми-практ. конф. материалдар жинағы (12 сәуір 2024 ж.) = Наука и образование: Наука, исследования, образование: тенденции развития: сб. мат. междунар. науч.-практ. конф. посвящ. 125-летию акад. К. И. Сатпаева (12 апреля 2024 г.) = Science and education: Science, research, education: development trends: unternational scientific and practical conf. dedicated to the 125th anniversary of acad. K. I. Satpayev (12 april 2024). - Орал: Жәңгір хан атындағы БҚАТУ. - 2024. - № 2 (75) : қосымша № 1. - Б. 428-437
Keywords: ғылыми журнал; конференции; БҚАТУ; аграрлық ғылым; аграрлық бизнес; инновация; азық-түлік қауіпсіздігі