Симментал тұқымды сиырлардың асылтұқымдық қасиеттері мен өнімділік көрсеткіштері - Абилкайрова, Г. С. (Жәңгір хан атындағы БҚАТУ, 2023)
Зерттеулер Батыс Қазақстан облысы Теректі ауданындағы «Төлеңгіт» шаруа қожалығында жүргізілді. Төлеңгіт шаруа қожалығында өсірілетін симментал тұқымды сиырлардың сүт өнімділігі төмен деңгейде екені анықталды. Екінші төлдеген сиырлардың сүттілігі бірінші төлдеген сиырларға қарағанда 213 кг-ға жоғары, Р>0,999, ал толыққанды сиырлар үшін 124 кг, Р0,99. Барлық жастағы сиырлардың өнімділігі орта есеппен 3524±36,6 кг болды. Орташа өнімділікке сәйкес барлық жастағы сиырлар негізінен бірінші класқа (61,6%) жатқызылады. Симменталь сиырларының репродуктивті қасиеттері мұқият зерттеуді қажет етеді, өйткені қызмет көрсету кезеңінің орташа ұзақтығы сәйкесінше 231,8 ± 15,0 күнді құрайды, ал төлдеу кезеңінің ұзақтығы жоғары (орта есеппен 21 айдан жоғары). Сонымен қатар, олардың орнын толтыратын жас малдардың өсуі баяулағаны анықталды, өйткені олар орта есеппен 28 айлық және одан жоғары жаста ұрықтандырылады.
«ҒЫЛЫМҒА ЖОЛ – 2023» білім алушыларға арналған халықаралық ғылыми-тәжірибелік конференциясының МАТЕРИАЛДАР ЖИНАҒЫ
СБОРНИК МАТЕРИАЛОВ Международной научно-практической конференции обучающихся «ПУТЬ В НАУКУ – 2023»
46.0 А 15 Абилкайрова, Г. С. Симментал тұқымды сиырлардың асылтұқымдық қасиеттері мен өнімділік көрсеткіштері / Г. С. Абилкайрова, С. Қ. Абуғалиев, науч. рук. - Текст : непосредственный // Ғылымға жол-2023: білім алушыларға арналған халықаралық ғылыми-тәжірибелік конф. мат. жинағы (12 суәір 2023 ж.). = Путь в науку-2023: сб. мат. междунар. науч.-практ. конф. обучающихся (12 апреля 2023 г.). = THE PATH TO SCIENCE – 2023: collected papers of the International Scientific-Practical Conference of students (12th of April, 2023). - Орал: Жәңгір хан атындағы БҚАТУ. - 2023. - Т. І. - Б. 8-12 (Орал)
Keywords: отандық басылым; конференции; БҚАТУ; сүттілік; төларалық кезең; сервис-кезең; асылтұқымдық қасиеттер; өсіп-өнуі қасиеттері