ЖӘҢГІР ХАН АТЫНДАҒЫ БАТЫС ҚАЗАҚСТАН АГРАРЛЫҚ - ТЕХНИКАЛЫҚ УНИВЕРСИТЕТІНІҢ ТАРИХЫ: ҚАЛЫПТАСУЫ ЖӘНЕ ҚАЗІРГІ ДАМУ БАҒЫТТАРЫ - Муталова, Ж. С. (Жәңгір хан атындағы БҚАТУ, 2022)
Мақалада Жәңгір хан атындағы Батыс Қазақстан аграрлық-техникалық университетінің қҧрылуы мен қалыптасуының негізгі кезендері және қазіргі даму бағыттары қарастырылады. Қазақстан Республикасының ҥдемелі индустриялық-инновациялық дамуының 2010-2014 жылдарға арналған мемлекеттік бағдарламасы шеңберінде машина жасау, мҧнай-газ секторы, азық-тҥлік ӛндірісі және ауыл шаруашылығы салаларын дамыту мақсатында аймақтық экономика ҥшін аграрлық-техникалық мамандарды сапалы даярлауға ҥлкен мән беріліп отыр. Сонымен қатар, Қазақстан Республикасын индустриялық-инновациялық дамытудың 2020 - 2025 жылдарға арналған мемлекеттік бағдарламасында бірінші кезекте техникалық бейіндегі кадрларды тиісінше даярлау қажеттілігі туралы айтылады. Бҧл тҧрғыдан қарағанда 60 жылға жақын тарихы бар Жәңгір хан атындағы Батыс Қазақстан аграрлықтехникалық университетінің ел экономикасына қажетті аграрлық және техникалық бағыттағы мамандарды даярлауда ӛзіндік орны бар. Осыған орай Жәңгір хан атындағы Батыс Қазақстан аграрлық-техникалық университетінің қалыптасуы мен даму тарихын кешенді тҥрде ғылыми тҧрғыдан зерттеудің қажеттілігі туындап отыр. Мақалада Жәңгір хан атындағы Батыс Қазақстан аграрлық-техникалық университетінің қҧрылу, қалыптасу және даму тарихы зерттеліп, Батыс Қазақстан ауылшаруашылық институтынан аграрлық-техникалық университетке дейінгі қалыптасу кезеңдеріне ғылыми негізде талдау жасалынды. Зерттеу барысында Жәңгір хан атындағы Батыс Қазақстан аграрлық-техникалық университетінің жетістіктері мен қазіргі кезеңдегі даму бағыттары айқындалып, кӛрсетіледі. Сонымен қатар, бҥгінгі таңда БҚАТУ-дың аграрлық-техникалық мамандарды даярлайтын еліміздегі алдыңғы қатарлы және аймақтағы кӛпсалалы жоғары оқу орындарының бірегейі ретіндегі рӛлі кӛрсетіліп, болашақта одан әрі жетілдіру мәселелері қарастырылып, тҧжырымдалады.
HISTORY OF ZHANGIR KHAN WEST KAZAKHSTAN AGRARIAN TECHNICAL UNIVERSITY: FORMATION AND CURRENT DEVELOPMENT DIRECTION
Муталова, Ж. С. Жәңгір хан атындағы Батыс қазақстан аграрлық-техникалық университетінің тарихы: қалыптасуы және қазіргі даму бағыттары / Ж. С. Муталова. - Текст : непосредственный // Ғылым және білім: Қазіргі көзқарас жағдайындағы ғылым мен білімді дамытудың өзекті мәселелері: ХХІІ халықаралық ғылыми-практ. конф. материалдары (12 сәуір 2022 ж.) = Наука и образование: Актуальные вопросы развития науки и образования в условиях современных вызовов: мат. ХХІІ междунар. науч.-практ. конф. (12 апреля 2022 г.) = Science and education: topical issues of the development of sciense and education in the context of modern challenges: mat. of the XXII International Scientific and Practical Conf. (12 aptil 2022). - Орал: Жәңгір хан атындағы БҚАТУ. - 2022. - № 2 (67) : қосымша № 2. - Б. 278-286 (Орал).
Keywords: ауыл шаруашылығы; институт; ветеринарлық медицина; агротехнология; университет; аграрлық-техникалық; машина жасау