Мониезиозбен залалданған киіктердің патоморфологиялық өзгерістері - Кушалиев, К. Ж.; Абдыбекова, А. М.; Қожаева, А. Р.; Хайрушев, А. Р. (Ғылым және білім=Наука и образование=Science and education № 1-1 (70), 2023)
Мақалада Батыс Қазақстан облысындағы Жайық популяциясы киіктерінің мониезиозбен заладануы барысындағы патоморфологиялық ӛзгерістері сипатталған. Жҥргізілген зерттеулерге сай мониезиоз ауруымен киіктердің жас тӛлдері, нақтырақ айтсақ2-3 айлық киіктер арасында кездесті. Жайық популяциясы киітерін жарып сою жҧмыстарыҚазталов және Жәнібек аудандарында жҥргізілді. Ӛлекселерді зерттеу кезінде олардыңарықтағанын, шырышты қабаттарында қанның аздығы байқалып, бҧлшық еттері гиперимияғаҧшыраған, инфильтрацияланған, кейбір бӛліктері қатты ісінгені анықталды. Залалданғанӛлексенің бауырында, бҥйрегінде және миында ӛзгерістер байқалды. Айқын ӛзгерістер ашішекте кездесті. Аш ішектің кеңеюі, метеоризм, вольвулус, инвагинация және энтерит тҥріндегішырышты қабықтың қабынуы анықталды. Ішкі ағзаларда анемия, тіндердің ісінуі және тері астындағы тіндердің инфильтрациясы кездесті.
Keywords: ғылыми журнал; мерзімдік басылым; отандық басылым; журнал коксон; мониезиоз; мал дәрігерлігі