БҰЗАУ КОЛИБАКТЕРИОЗЫНЫҢ (ЭШЕРИХИОЗ) ШАРУАШЫЛЫҚТА ТАРАЛУ ФАКТОРЛАРЫ - Алимбеков, С.А.; Мурзабаев, К.Е.; Жумагалиева, Г.К.; Хангужина, Г. (Западно-Казахстанский аграрно-технический университет имени Жангир хана, 2015)
Мақалада бұзау организміне ауру қоздырушысының алиментарлық және тыныс жолдары арқылы енуі, аналық мүйізді ірі қара малының толыққұнды азықпен азықтандырылмауы салдарынан төлдің жатырдан ауру болып туылуына әкеліп соғуы туралы мәліметтер келтірілген. Төлдің эшерихиоз ауруына шалдығуына негіз болатын факторларға: төл рационында белокты, витаминді және минералды заттардың жетіспеуімен қатар қора-жайдың ветеринарлық-санитарлық жағдайға сай болмауы жатады.
Keywords: колибактериоз; септицемия; эшерихия; анатомо-физиологиялық; клиникалық; эпизоотологиялық; патологиялық-анатомиялық; бактериологиялық; резистенттілігі; А, Д, Е витаминдері; ветеринарлық есеп