Орал қаласындағы иттер мен мысықтардың гельминтоздарының эпизоотиялық мониторингі және бақылау шаралары - Кармалиев, Р. С.; Сидихов, Б. М.; Душаева, Л. Ж.; Сабыржанов, А. У.; Наметов, А. М. (Ғылым және білім=Наука и образование=Science and education. - 2023. - № 2-2 (71). Б. ІІ, 2023)
Оралдағы экологиялық проблемалардың бірі-көптеген қараусыз қалған иттер мен мысықтар. Олар жұқпалы және инвазиялық аурулардың көзі және тасымалдаушысы болып табылады. Атап айтқанда, гельминтоздар, олардың көпшілігі адамдар мен жануарларға тән. Зерттеудің мақсаты-"Жардем-Вет" оқу-ғылыми-өндірістік орталығында иттер мен мысықтардың гельминттермен инвазиялануын және оларға қарсы антельминтиктердің тиімділігін анықтау. 4691 ит пен 614 мысыққа гельминтологиялық зерттеу жүргізілді. Нәжіс Фюллеборн, Щербович және дәйекті жуу әдісімен зерттелді. Фюллеборн бойынша қан және К.И. Скрябин бойынша толық гельминтологиялық аутопсия жүргізілді. Зерттеу нәтижесінде иттердің денесінде гельминттердің сегіз түрі, ал мысықтарда алты түрі анықталған. Альбендазол иттер мен мысықтардың гельминтозына қарсы ең жоғары тиімділікті көрсетті.
Keywords: ғылыми журнал; отандық басылым; мерзімдік басылым; журнал коксон; гельминтоз ауруы; бқо; ит гельминтозы; мысқ гельминтозы