Микросателлитті маркерлерді қолдану арқылы еділбай қой тұқымының генетикалық полиморфизмі - Уразова, Г. М. (Жәңгір хан атындағы БҚАТУ, 2023)
Мақалада ДНҚ микросателлиттерінің 12 локустары негізінде Батыс Қазақстан облысында өсірілген еділбай қой тұқымының генетикалық әртүрлілігіне жасалған талдау жұмыстарының нәтижелері көрсетілген. Генетикалық талдау жұмыстары McM042, INRA006, McM527, ETH152, CSRD247, OarFCB20, INRA172, INRA063, MAF065, MAF214, INRA005, INRA023 сияқты 12 микросателлиттік локус бойынша жүрізілді. Зерттеу жұмысына 75 бас еділбай қойының жүн талшықтары қолданылды. Зерттеудің мақсаты ДНҚ-ның 12 микросателлиттік локусы бойынша еділбай қой тұқымының генетикалық құрылымын анықтау болды. Еділбай тұқымды қойлар мынадай популяциялық-генетикалық көрсеткіштер бойынша сипатталды: аллельдердің орташа саны (N) – 11,25, күтілетін гетерозиготалық деңгейі (He) – 0,768, бақыланатын гетерозиготалық деңгейі (Ho) - 0,735, күтілетін гомозиготалық деңгейі (Ca) – 0,232, полиморфтық деңгей (Ae) – 4,816 және фиксация индексі (Fis) – 0,044.
«ҒЫЛЫМҒА ЖОЛ – 2023» білім алушыларға арналған халықаралық ғылыми-тәжірибелік конференциясының МАТЕРИАЛДАР ЖИНАҒЫ
СБОРНИК МАТЕРИАЛОВ Международной научно-практической конференции обучающихся «ПУТЬ В НАУКУ – 2023»
48 У 68 Уразова, Г. М. Микросателлитті маркерлерді қолдану арқылы еділбай қой тұқымының генетикалық полиморфизмі / Г. М. Уразова, И. С. Бейшова, науч. рук. - Текст : непосредственный // Ғылымға жол-2023: білім алушыларға арналған халықаралық ғылыми-тәжірибелік конф. мат. жинағы (12 суәір 2023 ж.). = Путь в науку-2023: сб. мат. междунар. науч.-практ. конф. обучающихся (12 апреля 2023 г.). = THE PATH TO SCIENCE – 2023: collected papers of the International Scientific-Practical Conference of students (12th of April, 2023). - Орал: Жәңгір хан атындағы БҚАТУ. - 2023. - Т. І. - Б. 76-80 (Орал)
Keywords: отандық басылым; БҚАТУ; конференции; еділбай қойлары тұқымы; гетерозиготалық; микросателлиттер; мал дәрігерлігі; локус; ДНҚ