ӨСІМДІК РЕТТЕГІШТЕРДІҢ ҚЫЛҚАН ЖАПЫРАҚТЫ ТүҚЫМДАРДЫҢ ӨНУІНЕ ӘСЕРІ - Мухомедьярова, А. С. (Жәңгір хан атындағы БҚАТУ, 2022)
Ӛсімдік – әртҥрлі биологиялық, сонымен қатар физиологиялық процестер жҥйелі тҥрде орындалатын кҥрделі жҥйе. Олардың жҥру жылдамдығына, бағытталғандығына, сондай-ақ оның локализациясына кӛптеген жағдайлар, соның ішінде ӛсімдіктердің ӛсуі мен дамуының «регуляторлары» немесе стимуляторлары деп аталатын қосылыстар ҥлкен әсер етеді. Соңғы уақытта экологиялық таза ӛсу реттегіштерін әзірлеуге және сынауға кӛбірек кӛңіл бӛлінуде. Стимуляторларды қолдану тҧқымның ӛну жылдамдығын және ӛсімдіктердің болашақ ӛсуін арттырады. Біз жҥргізген осы жҧмыстың нәтижелерін жылжымайтын мҥлік учаскелерінде мәдени ӛсімдіктерді ӛсіру кезінде қолдануға болады. Ағаш ӛсімдіктерінің отырғызу материалын ӛсіру біздің заманымыздағы орман шаруашылығында да, сәндік ӛсімдіктерді ӛсіруде де маңызды және ӛзекті мәселелердің бірі болып табылады. Мақалада ӛсу стимуляторларын қолданудың туя және арша тҧқымдарының ӛнуіне әсері туралы айтылады. Тҧқымдарды ӛсу стимуляторларымен ӛңдеу әдісін пайдалану осы тҧқымдардың отырғызу материалын ӛсіру проблемасының шешімін табуға және Батыс Қазақстан облысында қылқан жапырақты тҧқымдардың жедел таралуына ықпал етуге мҥмкіндік береді деп санаймыз.
EFFECTS OF GROWTH REGULATORS ON THE GROWTH OF CONCRETE SEEDS
Мухомедьярова, А. С. Өсімдік реттегіштердің қылқан жапырақты тұқымдардың өнуіне әсері / А. С. Мухомедьярова. - Текст : непосредственный // Ғылым және білім: Қазіргі көзқарас жағдайындағы ғылым мен білімді дамытудың өзекті мәселелері: ХХІІ халықаралық ғылыми-практ. конф. материалдары (12 сәуір 2022 ж.) = Наука и образование: Актуальные вопросы развития науки и образования в условиях современных вызовов: мат. ХХІІ междунар. науч.-практ. конф. (12 апреля 2022 г.) = Science and education: topical issues of the development of sciense and education in the context of modern challenges: mat. of the XXII International Scientific and Practical Conf. (12 aptil 2022). - Орал: Жәңгір хан атындағы БҚАТУ. - 2022. - № 2 (67) : қосымша № 1. - Б. 123-131 (Орал)
Keywords: туя; арша; өсу реттегіштері; эпин-экстра; циркон; бқату; ғылыми журнал