Түркістан облысынан алынған топырақ сынамасы құрамындағы пестицидтердің қалдық санын анықтау - Алиханов, К. Д.; Бейшова, И. С.; Нургалиев, Б. Е.; Ромашев, К. М. (Ғылым және білім=Наука и образование=Science and education. - Ғылым және білім. - 2018. - № 4 (53). - Б. 203-208, 2018)
Аталған ғылыми мақалада, елімізде маңызды мәселе болып отырған жоғары токсикантты, күрделі химиялық құрамнан тұратын, топырақты тыңайту барысында шамадан тыс мөлшерлерде қолданылып жүрген пестицидтердің қалдық санын анықтау жұмыстарының нәтижелері көрсетілген. Зерттеу жұмыстарының сынама алу үрдісі «Қазақ өсімдік қорғау және карантиндеу ғылыми-зерттеу институты» филиалдары көмегімен, ал қондырғылық сараптама жұмыстары Польша мемлекетінің Беласток қаласында орналасқан, арнайы заманауи қондырғылармен жабдықталған «Өсімдік қорғау мемлекеттік ғылыми-зерттеу институтында» жүргізілді. Зерттеуге алынған сынамалар түрлері ISO 24333:2009 (ISO 2009) ережелері бойынша Түркістан облысы аумағынан алынды, сынама алу ережелері, оларды сақтау және тасымалдау мақалада зерттеу әдістемесінде көрсетілген мемлекеттік стандарттарға сай жүргізіліп, арнайы халықаралық тасымалдау құжатымен рәсімделді.
Keywords: қр; БҚАТУ; отандық басылым; тыңайтқыш; ғылыми журнал; инсектицид; мерзімдік басылым; журнал кксон; пестицид