Ителгі аспергиллезінің патологиялық морфологиясы - Калкаева, Д. Б.; Мауланов, А. З.; Кузембекова, Г. Б.; Ищанова, А. С. (Ғылым және білім=Наука и образование=Science and education - № 4-1 (69), 2022)
Ұсынылып отырған жҧмыста жекеменшік питомник жағдайында аспергиллезбен ауырған ителгі балапандарының ішкі мҥшелері мен ҧлпаларында дамыған ӛзгерістердің патоморфологиялық зерттеу нәтижелері берілген. Зерттеу нысаны ретінде 2-3 айлық жастағы 8 ителгі ӛлекселері қолданылған. Зерттеу барысында клиникалық, патологиялық анатомиялық, гистологиялық және гистохимиялық зерттеу тәсілдері қолданылды. Қҧс ӛлекселерінде жҥдеу белгілері айқын байқалады, кілегей қабықтары анемия кҥйінде. Ӛлекселерді патологиялық анатомиялық сойып зерттеу барысында, негізгі ӛзгерістер тыныс алу жолдарымен мҥшелерінде орналасқан. Ӛкпесі мен ауа қапшықтарында аспергиллезге тән домалақ пішінді тҥйіндер анықталды. Гранулемалар ортасында бӛлімденген және бҧтақталған мицелийлер табылды. Ал басқа паренхималық мҥшелер мен азық қорыту жолдарында дистрофиялық, қабыну процесстері және қанайналымының бҧзылуы байқалды. Гематоксилин-эозинмен боялған препараттарда, некроз ошағының ішінде ортасында және оның шеткі аймақтарында бӛлімденген, бҧтақталған саңырауқҧлақ мицелийлері орналасқанын анықтадық. Ал ӛте ірі гранулемалардың некроз ошағының ортасында мицелийлер кӛрінбейді, ыдыраған, олар тек некроз ошағының шеткі аймағында ғана кӛрінеді. Гранулемалардың сыртқы аймағы лимфоциттер, плазмалық торшалар және жас дәнекер ҧлпа торшаларының инфильтрациясымен қоршалып жатыр. Некроздың шеткі аймақтарында эпителиоидты, лимфоидты және алып торшалардың инфильтрациясы байқалады.
Keywords: ғылыми журнал; отандық басылым; мерзімдік басылым; журнал коксон; ринц; аспергиллез; ителгі; гистология; гистохия