ТАҒАМ ӨНІМДЕРІНДЕГІ НИТРАТТАРДЫҢ МӨЛШЕРІН АНЫҚТАУ - Рыскалиева, Б. Ж.; Есмағамбет, Р. Ө. (Жәңгір хан атындағы БҚАТУ, 2022)
Тағамдық ӛнімдерде нитраттардың қолайлы концентрациясының болуы маңыздылығы, жемістер мен кӛкӛністердің адам ағзасына қажет пайдалы микроэлементтер мен дәрумендерді қамтитын, ең кӛп тҧтынылатын тағамдардың бірі туралы жазылған. Нитраттардың жоғарылауы ӛнімнің сапасын тӛмендететіндігі туралы, атап айтқанда, дәрумендер мен алмастырылмайтын аминқышқылдарының қҧрамын, макро- және микроэлементтердің, сонымен қатар органолептикалық қасиеттерінің тӛмендейтіні туралы, нәтижесінде тағамдық ӛнімдер адам ағзасына теріс әсер ететіндігі айтылған. Ӛсімдік шаруашылығы ӛнімдерінде нитраттар мен нитриттердің жинақталуының негізгі себептері, ерекшеліктері кӛрсетілген. Шекті рҧқсат етілген концентрациялар және олардың адам ағзасына уытты әсері келтірілген. Ӛсімдік шаруашылығындағы нитраттар мен нитриттердің қҧрамын тӛмендетудің негізгі әдістері кӛрсетілген. Мақалада тағамдық қауіпсіздікті қамтамасыз ету ҥшін тағам ӛнімдеріндегі нитраттардың мӛлшерін бағалаудың ӛзектілігі талқыланған. Ӛсімдік тектес ӛнімдердегі нитраттардың жоғары қҧрамының адам денсаулығына кері әсері туралы деректер келтірілген. Дҥниежҥзілік денсаулық сақтау ҧйымының нормалары бойынша нитраттардың рҧқсат етілген қауіпсіз дозалары кӛрсетілген. Нитрат-тестер (нитратомер) SOEKS Ecovizor F4 тҧрмыстық нитрат ӛлшегішінің кӛмегімен ӛсімдік тектес тағам ӛнімдеріндегі нитраттардың қҧрамын анықтау бойынша зерттеу нәтижелері кӛрсетілген. Алынған нәтижелер негізінде тағамдық ӛнімдерін тҧтынудың қауіпсіздігін қамтамасыз ету бойынша практикалық ҧсыныстар берілген.
DETERMINATION OF NITRATE CONTENT IN FOOD PRODUCTS
Рыскалиева, Б. Ж. Тағам өнімдеріндегі нитраттардың мөлшерін анықтау / Б. Ж. Рыскалиева, Р. Ө. Есмағамбет. - Текст : непосредственный // Ғылым және білім: Қазіргі көзқарас жағдайындағы ғылым мен білімді дамытудың өзекті мәселелері: ХХІІ халықаралық ғылыми-практ. конф. материалдары (12 сәуір 2022 ж.) = Наука и образование: Актуальные вопросы развития науки и образования в условиях современных вызовов: мат. ХХІІ междунар. науч.-практ. конф. (12 апреля 2022 г.) = Science and education: topical issues of the development of sciense and education in the context of modern challenges: mat. of the XXII International Scientific and Practical Conf. (12 aptil 2022). - Орал: Жәңгір хан атындағы БҚАТУ. - 2022. - № 2 (67) : қосымша № 1. - Б. 194-200 (Орал)
Keywords: нитраттар; нитриттер; тағам қауіпсіздігі; көкөністер; жемістер; бқату; ғылыми журнал