Әуе ЭБЖ сымдарының инновациялық конструкцияларын жіктеу туралы - Жексембиева, Н. С.; Хасанов, Е. Н. (Ғылым және білім=Наука и образование=Science and education. - 2023. - № 2-3 (71). Б. ІІІ., 2023)
Бұл мақалада жоғары вольтты әуе электр желілерінің сымдарының жаңа түрлері туралы кең ақпарат жүйеленеді және оларды компоненттік құрылым, өткізгіш бөліктің сымдарының пішіні мен материалы, өзек материалы сияқты маңызды құрылымдық сипаттамаларға сәйкес жіктеу ұсынылады. Сондай-ақ, сымдарды олардың температураға төзімділік деңгейіне қарай жіктеу қарастырылады, олар салбырап тұратын жоғары температуралы сымдар тобын бөледі.Электр энергиясын беру кезінде электр энергиясының шығындарының негізгі себебі болып табылатын-сымдардың кедергісі. Қазіргі электр желілерінде ол нөлден көп. Бірақ сымды белгілі бір температурадан төмен салқындату арқылы нөлдік кедергіге қол жеткізуге болады, бұл белгілі бір материалға байланысты. Бұл құбылыс асқын өткізгіштік деп аталады. Осындай әсерді қолданатын желілер беріліс кезінде энергия шығынын едәуір төмендетуі мүмкін.Әрине, тұтынушыларды электрмен жабдықтау сенімділігінің қажетті дәрежесін қамтамасыз ету қажеттілігі, сондай-ақ мұндай шешімдердің экономикалық тиімділігі туралы ұмытпау керек. Олардың бірі сымның жұмыс температурасының жоғарылауына байланысты ӘЖ арқылы берілетін қуаттың қыздыру шарттары бойынша ұзақ уақыт бойы 1,6—3 есе жоғарылауына қол жеткізуге мүмкіндік беретін сымдардың дәстүрлі емес түрлерін пайдаланудан тұрады. Қазіргі заманғы техникалық әдебиеттерде мұндай сымдарға "жоғары температура" (ЖТС) атауы бекітілген.
Keywords: ғылыми журнал; отандық басылым; мерзімдік басылым; журнал коксон; знергетика; әуе желілері; жоғары температуралы сымдар; қорытпа; термиялық төзімділік