ЛЮМИНЕСЦЕНТТЫҚ ӘДІС БОЙЫНША БҦРШАҚ ҦНЫ ҚОСЫЛҒАН ТУРАЛҒАН ЕТ ЖАРТЫЛАЙ ФАБРИКАТТАРЫНЫҢ САПА КӚРСЕТКІШТЕРІН БАҒАЛАУ - Асангалиева, Ж. Р (Жәңгір хан атындағы БҚАТУ, 2022)
Люминесценция - табиғатта кең таралған сәулелену тҥрлерінің бірі. Бҧл заттың қозу энергиясын сіңіруі және бӛлшектердің қалыптыдан қозған электронды кҥйге ауысуы нәтижесінде пайда болады. Люминесцентті талдау ғылым мен техниканың әртҥрлі салаларында қолдануды тапты. Ауыл шаруашылығында және тамақ ӛнеркәсібінде люминесценцияны пайдалану сапалы және сапасыз ӛнімдердің жарқылының тҥсіндегі айырмашылыққа немесе ӛнімнің кейбір жеке компоненттерінің ӛзіндік люминесценциясына негізделген. Бҧл жҧмыста тамақ ӛнімдерінің тҥсін анықтауға арналған қҧрылғыны қарастырамыз. Люмиенсценттық әдіс ерекшеліктері, пайдалану сипаттамалары келтірілген. Эксперимент нәтижелерін талдай отырып, дайындалған рецепт пен технология қарапайым, қол жетімді және барлық тамақ кәсіпорындарында адам ағзасындағы физиологиялық процестердің алдын алуға бағытталған жоғары қоректік жартылай фабрикаттардың ассортиментін кеңейту ҥшін мҥмкін болатындығын кӛруге болады. Тағам ӛнімдерінің, атап айтқанда, тартылған ет, бҧршақ ҧны және тауық етінің тҥсін анықтауға арналған қҧрылғының ақпараты және оны сенсорлық және люминесценттік әдістерге негізделген қҧрылғылармен салыстырмалы бағалау туралы баяндалады. Осы люминесценция ҥлгілерін талдай отырып, рецепт бойынша ингредиенттердің химиялық қҧрамы олардың тҥс схемасында әртҥрлі тәсілдермен кӛрінетінін байқауға болады.
EVALUATION OF QUALITY PERFORMANCE OF MEAT SEMI-FACTORIES WITH PEAN FLOUR WITH LUMINESCENT METHOD
Асангалиева, Ж. Р. Өсімдік компонентімен байытылған туралған ет жартылай фабрикаттарының сапа көрсеткіштері / Ж. Р. Асангалиева. - Текст : непосредственный // Ғылым, зерттеулер, білім беру: даму үрдістері: ХХІІІ халықаралық ғылыми-практ. конф. материалдары=Science, research, education: development trends: The materials of the XXIII international scientific and practical conf. =Наука, исследования, образование: тенденции развития: мат. ХХІІІ междунар. науч.-практ. конф. (Уральск, 14 апреля 2023 г.) / ЗКАТУ им. Жангир хана // Ғылым және білім=Наука и образование=Science and education. - 2023. - № 2 (71) : қосымша № 2. - Б. 185-192 (Орал)
Keywords: бұршақ ұны; жартылай фабрикат; құс еті; люминесценция; әдіс; сапа; ғылыми журнал; бқату