Pseudomonas тұқымдасына жататын фитопотагенді бактерияларды ДНК-маркерлердің негізінде молекулалары - генетикалық тәсілмен диагностикалау үшін экспресс-тесті әзірлеу - Бейшова, И. С.; Ковальчук, А. М.; Кожмухаметова, А. С. (интеллект, идея, инновация. - 2019, 2019)
Бұл зерттеуде Қазақстан аумағында таралған Pseudomonas туысының Pseudomonas syringae pv. syringae, Pseudomonas syringae pv. pisi (Sackett), Pseudomonas syringae pv. holci (Kendrick) бұршақ және дәнді дақылдардың фитопатогенді бактерияларын анықтау тәсілін әзірлеу схемасы қарастырылады. Мақалада Pseudomonas тегі, бұршақ және дәнді дақылдардың фитопатогенды бактерияларын сәйкестендіру үшін генді таңдау әдістемесі сипатталады. Сондай-ақ зерттелетін бактерияларды сәйкестендіруге мүмкіндік беретін ерекше учаскелер (праймерлер және флуоресцентті зонд) сипатталған, зерттелетін бактериялар үшін ПТР жүргізу шарттарын оңтайландыруды жүргізу нәтижелері (ПТР қоспасының құрамы мен көлемі, ПТР жүргізуге арналған бағдарлама) және таңдалған олигонуклеотидтердің ерекшелігін анықтау (ПТР-ді жақын туыс организмдермен жүргізу) қарастырылды.
Keywords: қр; ірі қара мал шаруашылығы; өсімдіктер бактериозы; прт; идентификациялау; ген; мерзімдік басылым; отандық басылым; ғылыми журнал; журнал коксон