Бутофан және нуклеопептид биологиялық белсенді заттары пайдаланылған бұзау қанының морфобиохимиялық көрсеткіштері - Қожаева, А. Р.; Нургалиев, Б. Е. (Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің хабаршысы - 2020, 2020)
ақалада бұзау қанының морфобиохимиялық көрсеткіштерінің нәтижелері берілген. Бұзау қаны мойын көктамыры арқылы алынды. Зерттеу жұмысы кезінде бұзаулар үш топқа бөлініп, тәжірибелік бірінші және екінші топтағы бұзауларға Бутофан және Нуклеопептид биологиялық белсенді заттары егілді, ал үшінші бақылаушы топ қызметін атқарды. Алынған қан сынамалары Stat Fax 4500 биохимиялық анализаторы арқылы тексерілді. Жалпы ақуыз, фосфор, кальций, магний, глюкоза, несепнәр, альбумин, холестерин және темір белсенділігі бағаланды.Зерттеу барысында бұзаулардың зерттеу алдындағы және зерттеуден кейінгі тірі салмағы, абсолютті және орташа тәуліктік өсу қарқыны анықталды. Сандық мәліметтер, тәжірибе кезінде вариациондық статистика әдісіне сүйене отырып, компютерлік Microsoft Excel бағдарламасымен жүргізілді. Бұзаулар жақсы азықтандырылды және белсенді болды.Зерттеу барысында бұзауларда физиологиялық ауытқулар болмады.
Keywords: қр; мал дәрігерлігі; биологиялық белсенді заттар; морфология; рацион; биохимия; дәрумендер; отандық басылым; ғылыми журнал; мерзімдік басылым; журнал коксон