Қазақстан Республикасындағы өрт жағдайын талдау - Азгалиев, Ж. С. (Жәңгір хан атындағы БҚАТУ, 2024)
Ӛрт қаупін және олардың салдарын азайту мемлекеттің маңызды функцияларының бірі болып табылады. Осы мақсаттағы ҧйымдастыру-техникалық іс-шаралар жоспарын айқындау ҥшін ӛткен жылдардағы ӛрт жағдайларын мониторингілеу мен болжауды жҥргізуде ӛртке қарсы қызмет мамандары абсолюттік шамаларды қолданатын әртҥрлі талдау тҥрлерін жҥргізеді. Алайда абсолюттік шамалар зерттелетін қҧбылыстардың белгілі бір кеңістіктікуақыттық жағдайлардағы тура ӛлшемдерін ғана кӛрсетеді де, зерттелетін қҧбылыстар бӛліктерінің оның жалпы кӛлеміндегі ҥлесі туралы ақпарат бере алмайды, кез-келген жоспарланған тапсырманың деңгейлерін, оның орындалу дәрежесін, белгілі бір қҧбылыстың қарқындылығын сипаттай алмайды, сондықтан ӛрт жағдайын талдау ӛрт қаупінің ықтималдығына байланысты жҥргізілуі керек. Ӛрт қаупінің ықтималдығы мен қауіпсіздігінің заманауи теориясы бойынша негізінен әртҥрлі ӛнеркәсіптік және ӛрт-жарылыс қаупі бар объектілердің жергілікті техногендік қауіптілігін зерттейді. Бҧл ретте, ең алдымен, осы қорғау объектісінің ғимараттарының, қҧрылыстары мен технологияларының, содан кейін – осы объектінің аумағының және оған іргелес қоныстану аумағының қауіптілік деңгейі бағаланады. Мақалада 2020-2023 жылдарда ҚР-дағы ӛрттер мен олардың зардаптарын ресми статистикалық есебінің деректері, яғни ӛрттердің саны және олардың салдары, ӛрттерден келтірілген материалдық залал (мың тг.) қарастырылып, ӛрт болған негізгі нысандар, ӛрттің туындауының кең орын алып отырған себептері және ӛрт қаупі ықтималдығының шамалары анықталды.
ANALYSIS OF THE FIRE SITUATION IN THE REPUBLIC OF KAZAKHSTAN
Ғылым және білім: Ғылым, зерттеулер, білім: даму тенденциялары: акад. Қ. И. Сәтбаевтың 125 жылдығына арналған халықаралық ғылыми-практ. конф. материалдар жинағы (12 сәуір 2024 ж.) = Наука и образование: Наука, исследования, образование: тенденции развития: сб. мат. междунар. науч.-практ. конф. посвящ. 125-летию акад. К. И. Сатпаева (12 апреля 2024 г.) = Science and education: Science, research, education: development trends: unternational scientific and practical conf. dedicated to the 125th anniversary of acad. K. I. Satpayev (12 april 2024). - Орал: Жәңгір хан атындағы БҚАТУ. - 2024. - № 2 (75) : қосымша № 1. - Б. 322-330
Keywords: өрт жағдайы; абсолюттік шамалар; БҚАТУ; ұнтақтау; ықтималық; фактор; объекті; өнеркәсіп; зерттеу; ғылыми журнал; конференции