Ұсақ мүйізді қара малының стронгилятоздарының эпизоотологиясы, емдеу әдістері - Сариев, Н. Ж.; Балғалиев, Е. Б.; Ибраева, М. М. (Ғылым және білім=Наука и образование=Science and education. - 2019. - № 2 (55). - Б. 202-205, 2019)
Мақалада Батыс Қазақстан облысы, Тасқала ауданы, Атамекен шаруа қожалығында қойлардың стронгилятоздарының эпизоотологиясы, емдеу әдістері мен нәтижелері баяндалады. Қойлардың гельминтоздарының ішінде, қазіргі уақытта, ең көп тарағаны-ас қорыту жүйесінің стронгилятоздары. Стронгиляттар қарындарда, ішектерде тоғышарлық етеді, геогельминттерге жатады. Олар қойдың денесіне трофикалық (қоректік), токсикалық (уыттық), механикалық (ішекті бітеу, жару), инокуляторлық (патогенді микробтардың құрттардың балаңқұрттарының денесімен сыртқы ортадан ішекке енуі) әсерлер етіп, тоғышарлық етеді.
Keywords: отандық басылым; мал дәрігерлігі; журнал кксон; мерзімдік басылым; ғылыми журнал; стронгилятоз; гельминтоз; геогельминт