Батыс Қазақстан облысындағы халық көтерілістері (1928-1932 жж.) - Хайдаров, Е. Е. (EDU.E-HISTORY.KZ (электрондық ғылыми журнал), 2022)
1928-1932 жылдары ұжымдастыру саясатына қарсы халық көтерілістері Батыс Қазақстан облысындағы Жәнібек, Шыңғырлау аудандарын да қамтыған. Ғылыми-ізденіс жұмыстарының нәтижесінде БҚО Полиция департаменті архивінен Жәнібек, Шыңғырлау аудандарында ұжымдастыру саясатына қарсы халықтық наразылықтардың болғандығын дәлелдейтін құжаттар табылып отыр.Мақалада Батыс Қазақстан облысындағы Күйгенкөл ауылындағы колхоздастыруғақарсылықтың, Шыңғырлау ауданындағы ұжымдастыруға қарсы наразылықтың себеп-салдары,оқиғалардың жүру барысы, қатынасушылардың әлеуметтік құрамы архив деректері негізіндезерттеледі. Зерттеу жұмыстары барысында Батыс Қазақстан облысындағы Жәнібек жәнеШыңғырлау аудандарындағы ұжымдастыруға қарсы наразылықтар мен баскөтерулер БатысҚазақстан облысындағы халық көтерілістері ретінде кешенді түрде қарастырылады.Жәнібек, Шыңғырлау аудандарындағы оқиғаларға қатынасушы адамдардың есімдері толықанықталып, оларға тағылған айыптар, қабылданған үкімдер архив құжаттары негізінде алғаш рет жарияланып отыр. Автор саяси қуғын-сүргін құрбандарын толық саяси ақтауды ұсынады.
Keywords: электрондық ғылыми журнал; отандық басылым; бқо; ринц; қазақстан тарихы; халық көтерілісі