LISTERIA MONOСУTОGENES бактериясын культивирлеуге арналған қоректік орта құрамын жетілдіру - Абилдаева, Р. А.; Исаев, О. М. (Ғылым және білім №1, 2020)
Мақалада ауыл шаруашылығы жануарларының листериоз ауруына қарсы құрғақ вакцина алуда негізгі зерттеу нысаны болып табылатын Listeria Monocytogenes бактериясын культивирлеуге арналған қоректік орта құрамын жетілдіру технологиясы қарастырылған. Технологияны жетілдіріп қана қоймай экономикалық тимділігін арттыру мәселесіде қолға алынған. Біздің зерттеу жұмысымызға дейінгі зерттеу жұмыстарын қарастыра отырып жіберілген кемшіліктердің орны толықтырылды. Микроорганизмдерді өсіруде маңызды фактор ретінде қоректік орта құрамы қарастырылады. Бұл орайда айтып өтетін жайт, қоректік ортаға қосылатын коректік қоспалар, минералды элементтер және қоректік орта температурасы, рН-денгейі және еріген оттегінің әсері зерттелді. Қоректік ортаға 15,0% - дық еріген оттегімен әсер еткенде ең жақсы нәтиже тіркелді. Осы қоректік ортада микроорганизмнің өсу жылдамдығы ерекше байқалды. Бактерияны культивирлеуге ерітілген оттектің әсерін зерттеу борысында мынадай құбылыстар орналды. Жалпы культивирлеу уақыты 18 сағаттық режимде өткізілді. Осы уақытта мынадай құбылыстар тіркелді. Солардың бастысы тірі жасушалар 2 сағаттай қорекетік ортаға бейімделіп, қалған уақыттарда қарқынды өсуі байқалды. Ортаның рН деңгейі бастапқыда 7,6 болса, 30 минуттан соң біртіндеп 7,5-ке төмендеді. Қоректік ортаның оптикалық тығыздығы оттектің әсерімен 2 сағаттан бастап күрт көтеріліп, 8 сағатта 0,6 d-ға жетті жұмыс соңына қарай тағы да деңгейі біршама өскені байқалады.
Keywords: мал дәрігерлігі; листерия; көмірсу; қр