Батыс Қазақстан облысы территориясында орын алған шөлейттену проблемалары және оларды шешу жолдары - Есмагулова, Б.Ж. (Ғылым және білім №4, 2020)
Мақалада шөлейттену терминине анықтама мен оның қазіргі уақытта әлемдік аренада орын алып отырған проблемалары туралы өзекті мәселелер қозғалған. Біз білеміз, шөлейттену – бұл адамның шаруашылық әрекетінің ықпалымен өсімдік жамылғысы сиреп, шөлге ұқсас ландшафттардың пайда болуын айтады. Дүние жүзінде климаттың өзгеруі мен қуаңшылықтың өсуіне байланысты шөлейттену процесі қарқынды жүруде. Шөлейттену нәтижесінде биологиялық өнім мен түр саны азайып, топырақ құнарсызданып, мал жайылымдары мен басқа да ауылшаруашылық мақсаттағы жерлер шөлейттену процесіне ұшырай бастайды. Қазіргі кезде құрлық бетінің 1/3 бөлігінде топырақтың құнарлы қабатының жоғалу қаупі бар, ал оның әсерінен Жер шары халқының 1/5 зардап шегуі мүмкін.
Keywords: ғылыми журнал; отандық басылым; мерзімдік басылым; журнал кксон; шөлейттену; деградация; құм көшкіндері; солончак