Батыс Қазақстан облысы жағдайында жаздық бидай егісінде гербицидтерді қолдану - Сембаева, А. (Жәңгір хан атындағы БҚАТУ, 2023)
Мақалада арамшөптердің зияндылығына ұшыраған дәнді дақылдар қарастырылады, нәтижесінде дақылдың өнімділігі жоғалады. Дәнді дақылдарға зиян келтіретін арамшөптер дақылдың зиянкестері мен ауруларынан кем түспейді. Арамшөптердің таралуы және уақытылы қорғау шаралары мен басқа факторлардың болмауы олардың зияндылығын едәуір арттыратындығымен анықталады. Дүниежүзілік өсімдік шаруашылығындағы арамшөптерден болатын шығындар жыл сайын 3 миллиард долларға жетеді, бұл ықтимал егіннің 27,7% құрайды. Көпжылдық арамшөптерден жыл сайын егіннің 50% - дан астамы өледі, бұл өсімдіктің вегетативті және генеративті мүшелерін тежеу арқылы дәнді дақылдарға тікелей зиян келтіреді.
«ҒЫЛЫМҒА ЖОЛ – 2023» білім алушыларға арналған халықаралық ғылыми-тәжірибелік конференциясының МАТЕРИАЛДАР ЖИНАҒЫ
СБОРНИК МАТЕРИАЛОВ Международной научно-практической конференции обучающихся «ПУТЬ В НАУКУ – 2023»
40.40 С 30 Сембаева, А. Батыс Қазақстан облысы жағдайында жаздық бидай егісінде гербицидтерді қолдану / А. Сембаева, Л. Х. Суханбердина, науч. рук. - Текст : непосредственный // Ғылымға жол-2023: білім алушыларға арналған халықаралық ғылыми-тәжірибелік конф. мат. жинағы (12 суәір 2023 ж.). = Путь в науку-2023: сб. мат. междунар. науч.-практ. конф. обучающихся (12 апреля 2023 г.). = THE PATH TO SCIENCE – 2023: collected papers of the International Scientific-Practical Conference of students (12th of April, 2023). - Орал: Жәңгір хан атындағы БҚАТУ. - 2023. - Т. І. - Б. 220-225 (Орал)
Keywords: отандық басылым; БҚАТУ; конференции; жаздық бидай; биологиялық тиімділік; қорғау шаралары; арамшөптер; гербицидттер; дәнді дақылдар