ҚОЙ КөҢІН ҚОПСЫТҚЫШ-ТИЕГІШТІҢ ЭКСПЕРИМЕНТТІК ҚОНДЫРҒЫСЫ - Сарбалина, Б. Д. (Жәңгір хан атындағы БҚАТУ, 2022)
Бҧл мақалада ауыл шаруашылығы табиғи ортаға ҥлкен әсері бар екендігі, мал және қҧс шаруашылығы кәсіпорындарының қоршаған ортаны ластауы кӛбінесе қолданылатын технологиялар мен техникалық қҧралдардың жетілмегендігінен, белгіленген экологиялық талаптарды сақтамауынан болатындығы туралы айтылған. Табиғатқа тигізетін кері әсерді азайтудың ең оңай жолы – бӛлімшелердегі технологиялық қҧрал-жабдықтарды жаңарту , шаруашылық қызметті ҧйымдастыруға заманауи экологиялық стандарттарға сәйкес ӛзгерістер енгізу. Бҧл шаруашылықтарда ҧдайы қалыптасып, жинақталатын барлық шикізатты экономикалық айналымға енгізу негізінде қалдықсыз технологияларды енгізу арқылы мҥмкін. Органикалық қалдықтардың кӛлемін, газ және шаң шығарындыларын, суды тҧтынуды және ағынды суларды ағызуды азайту арқылы қоршаған ортаға кері әсерін азайтуға болады. Бҧл мақалада ҥшбҧрышты пішінді конустық қопсытқыштардың алдында пассивті дискілік пышақтардың эксперименттік қондырғысы сипатталған. Мҧндай конструкция кӛң қабатын бҧзуға мҥмкіндік береді, ал қоректендіргіш шнектер қиды тҥсіру транспортеріне бағыттайды. Қопсытқыш-қойдың астындағы кӛң ауылшаруашылығына жатады, қой кӛңінің қабатын бҧзуға және экологиялық таза органикалық тыңайтқыш дайындау ҥшін борпылдақ кӛңді аэрация цехына тиейтін кӛлікке тиеуге арналған. Органикалық тыңайтқыштарды ӛндіруге арналған шикізат келесі ауыл шаруашылығы қалдықтары болып табылады. ӛндіріс: дәнді дақылдардың сабандары, қант қызылшасының басы, картоп, мал азықтық қызылша, қызанақ, астықты қоспалардан тазарту қалдықтары, мал шаруашылығында алынған кӛң. Нәтижесінде қой фермаларында кӛңді ҥй-жайдан жинауға , қайнатуға және экологиялық таза органикалық тыңайтқышты алуға арналған қопсытқыштың жаңа конструкциясын жақсарту туралы айтылған.
EXPERIMENTAL INSTALLATION OF SHEEP FERTILIZER
Сарбалина, Б. Д. Қой көңін қопсытқыш-тиегіштің эксперименттік қондырғысы / Б. Д. Сарбалина. - Текст : непосредственный // Ғылым және білім: Қазіргі көзқарас жағдайындағы ғылым мен білімді дамытудың өзекті мәселелері: ХХІІ халықаралық ғылыми-практ. конф. материалдары (12 сәуір 2022 ж.) = Наука и образование: Актуальные вопросы развития науки и образования в условиях современных вызовов: мат. ХХІІ междунар. науч.-практ. конф. (12 апреля 2022 г.) = Science and education: topical issues of the development of sciense and education in the context of modern challenges: mat. of the XXII International Scientific and Practical Conf. (12 aptil 2022). - Орал: Жәңгір хан атындағы БҚАТУ. - 2022. - № 2 (67) : қосымша № 2. - Б. 150-158 (Орал).
Keywords: қойдың төселетін көңі; қопсытқыш-тиегіш; органикалық тыңайтқыш; қоректендіргіш шнектер; қалдықтар; бқату; ғылыми журнал