Екібастұздық су электр станциясы-2 күлдің құрамы - Логанина, В. И.; Уразова, С. С.; Курманиязова, Н. Ж. (Ғылым және білім=Наука и образование=Science and education. - 2023. - № 2-3 (71). Б. ІІІ., 2023)
Екібастұз су электр станциясы-2 күлі келесі физикалық-химиялық сипаттамаларға ие: меншікті беті = 300 м2/кг, нақты тығыздығы = 1,9 г/см3, үйінді тығыздығы ~780 кг/м3.Химиялық құрамы негізінен SiO2 (56,7 %) және Al2O3 (28,6 %), фазалық құрамы – муллит (38 %), кварц (32 %), силлиманит (12 %), гематит (5 %), стеклофазасы (10 %) және жанбаған көміртегі (3 %); негізгі модуль – 0,02, ал белсенділік модулі – 0,5. Жоғарыда айтылғандардан бұл күл өте қышқыл болып табылады, оның құрамдас бөліктерінің ішінде тек стеклофазасы (10 %) белсенділігі жоғарылауы мүмкін, кремний диоксидінің тағы бір бөлігі (26 %) реактивтілікке ие. Құрылыстарды көлем бойынша бөлу көрсеткіштері мынаны анықтады: • жанбаған көміртек негізінен ірі фракциялардың құрамында шоғырланған, ал шыны фазасы негізінен ең ұсақ бөлшектердің қатарына жатады; • муллит, силлиманит және кварц бөлшектері фракцияларда біршама біркелкі болады. Қож шаңы немесе күл – жанғыш отынның қалдығы. түтін газдарының құрамында болуы мүмкін және қазандық құбырлары мен түтін шығарғыштарда болуы мүмкін және атмосфераны ластауы мүмкін. Бұл жұмыста құрылыс материалдарын өндіру үшін өнімді пайдалануға болатын күл зерттеледі.
Keywords: ғылыми журнал; отандық басылым; мерзімдік басылым; журнал коксон; знергетика; су электр станциясы; ұшатын күл; кварц