Мұнай шөгінділерін керамика құрамына қосып зерттеу және оны энергия тиімді және түрлендіруші компонент ретінде пайдалану - Жарылгапов, С. М.; Рыскалиев, М. Ж. (Жәңгір хан атындағы БҚАТУ, 2024)
Мҧнай шламын ғылыми-тәжірибелік зерттеу қорытындылары кӛрсетілген. Мҧнай шламын органоминералды конгломерат қоспасына айналдырудың жаңа технологиясы жасалған. Мҧнайшламы бар органоминералды конгломерат қоспасын сары саздақ негізіндегі керамикалық массаға қосу оны жоғары сезгіштіктен тӛменгі сезгіштікке әкеледі. Органоминералды конгломерат қоспасы қҧрамындағы мҧнай шламы жану кезінде пештің ішіндегі температура кӛтеріліп, керамикалық ӛнімнің пісуін тездетеді. Сондықтан ҥлгілерді кҥйдіру уақыты 9 – дан 7,5 сағатқа қысқарады. Бҧл процесс ҥлгіні кҥйдіру кезіндегі энергия шығынын азайтуды қамтамасыздандырады. Осыдан басқа мҧнда жаңа ӛнім 15-20% - ға жеңілдеп, кірпішті қалау кезінде жҧмысшылардың еңбек ӛнімділігін арттырады. Ғимараттар мен ҥймәреттер іргетастарына тҥсетін жҥктеме қҧрылыс обьектілеріндегі материал сыйымдылыққа байланысты 10-12% - ға азаяды. Сары саздақ негізіндегі қабырға керамикасы технологиясында энерготиімді және модифицирлеуші қоспа ретінде мҧнай шламын пайдаланудың принципті мҥмкіндігі дәлелденді.
STUDIES OF OIL SLUDGE AND THEIR USE AS AN ENERGY-EFFICIENT AND MODIFYING COMPONENT IN THE COMPOSITION OF CERAMIC MASSES
Ғылым және білім: Ғылым, зерттеулер, білім: даму тенденциялары: акад. Қ. И. Сәтбаевтың 125 жылдығына арналған халықаралық ғылыми-практ. конф. материалдар жинағы (12 сәуір 2024 ж.) = Наука и образование: Наука, исследования, образование: тенденции развития: сб. мат. междунар. науч.-практ. конф. посвящ. 125-летию акад. К. И. Сатпаева (12 апреля 2024 г.) = Science and education: Science, research, education: development trends: unternational scientific and practical conf. dedicated to the 125th anniversary of acad. K. I. Satpayev (12 april 2024). - Орал: Жәңгір хан атындағы БҚАТУ. - 2024. - № 2 (75) : қосымша № 1. - Б. 231-240
Keywords: органоминералды конгломератты қоспа; керамикалық масса; мұнай шламы; сары саздақ; кәдеге жарату; керамикалық кірпіш; отандық басылым; ғылыми журнал; конференции; бқату