Қабырғалық керамиканы өндіру үшін керамикалық массалар құрамында өнеркәсіптік қалдықтарды пайдалану - Имашева, Г. С. (Ғылым және білім=Наука и образование=Science and education., 2021)
Қазіргі уақытта дәстүрлі керамикалық шикізат қорларының азаюына байланысты керамикада өнеркәсіптік қалдықтарды пайдалану мәселесі өзекті болып отыр. Олардың кейбіреулері қосымша өңдеуді қажет етпейтін шикізат болып табылады. Өнеркәсіптік қалдықтардың көп бөлігі химиялық және минералды қурамньщ айтарлықтай ауытқуларымен сипатталады. Термиялық өңдеу кезінде шикізаттың өзін және оның массадағы әрекетін жеткіліксіз зерттеу оны өндірісте қолдануды шектейді. Муньщ бәрі керамикалық материалдардың әртүрлі түрлерін өндіру үшін қайталама шикізатты пайдалану мүмкіндігін анықтау үшін қосымша зерттеулер жүргізу қажеттілігіне әкеледі. Аталған ғылыми жумыста жартылай қурғақ нығыздау әдісі таңдап алынды және күтілген болжамдар мен қойылған талаптарға сай нәтиже көрсетті.
Keywords: ғылыми журнал; отандық басылым; мерзімдік басылым; қабырға керамикасы; шлак қасиеттері; құрылыс материалдары