Металлургия өнеркәсібі кәсіпорындарының шығарындыларын тазарту үшін электр сүзгілерінің тиімділігін арттыру - Павлов, И. М.; Сарсенов, А. Е.; Утепов, Г. Н.; Асмамбет, А. Ж. (Жәңгір хан атындағы Батыс Қазақстан аграрлық-техникалық университеті, 2024)
Бұл мақалада металлургия ӛнеркәсібі кәсіпорындарындағы экологиялық қауіпсіздік мәселелері қарастырылады, сонымен қатар осы кәсіпорындардың ӛндірістік қызметінің табиғи ортаға теріс әсері талданады. Қоршаған ортаны қорғау жӛніндегі іс-шаралардың бірі және экологиялық қауіпсіздік дәрежесін арттыруға бағытталған тәсілэлектр сүзгілеріндегі ӛнеркәсіптік шығарындыларын тазарту болып табылады.Электр сүзгілердің жұмыс принципі егжей-тегжейлі сипатталған және электр сүзгілердің әртүрлі түрлері мен олардың тұндырғыш және тәжді электродтары қарастырылған. Электродтар арасында газдардың иондану процесі жүретін жағдайлар келтірілген, сонымен қатар сериялық электрсүзгілердің артықшылықтары мен оларды пайдалану процесінде айқындалған кемшіліктер белгіленген.Сонымен қатар мақалада олардың тиімділігін арттыру мақсатында электр сүзгілерді жетілдіру бойынша жүргізілетін жұмыстар тек келесі бағыттар бойынша жүргізілетіні атап ӛтілді: электродтардың биіктігін (ұзындығын) ұлғайту арқылы тұндыру алаңын арттыру, жұқа сымдар түріндегі тәждік электродтарды ине сымдарына ауыстыру, ӛзіндік құнын арттыратын қоректендіру агрегаттарын жаңғырту. Электр сүзгілерінің тиімділігін арттыруға жету үшін электр ӛрісінің орташа кернеулігі мен тәж разрядының ток тығыздығын ӛсіру арқылы мүмкін болады. Шаң-газ тазалауды қарқындатудың осы бағытын іске асыру тиімділікті едәуір арттыруға және металлургия ӛнеркәсібі кәсіпорындарында шығарындыларды тазалаудың ӛзіндік құнын айтарлықтай тӛмендетуге мүмкіндік береді. This article examines the problems of environmental safety at enterprises of themetallurgical industry, as well as analyzes the negative effects of the production activities of these enterprises on the natural environment. One of the environmental protection measures and a method aimed at increasing the degree of environmental safetyis the purification of industrial gases in electric filters.The principle of operation of the electrofilter is described in detail and various types of electrofilters, precipitation and corona electrodes are considered. The cases in which the gas ionization process occurs between the electrodes are presented, and the advantages of serial electrofilters and the identified disadvantages in the process of their operation are noted.At the same time, the article notes that the work carried out to improve electrofilters in order to increase their efficiency is carried out only in the following directions: increasing the deposition area by increasing the height (length) of the electrodes, replacing corona electrodes in the form of thin wires with needle ones, upgrading power units, which increases their cost. It is possible to achieve an increase in the efficiency of electrofilters by increasing the average electric field strength and current density of the corona discharge. The implementation of this direction of intensification of dust and gas purification will significantly increase efficiency and significantly reduce the cost of cleaning emissions at enterprises of the metallurgical industry.
Improving the efficiency of electric filters for cleaning emissions from metallurgical enterprises
Металлургия өнеркәсібі кәсіпорындарының шығарындыларын тазарту үшін электр сүзгілерінің тиімділігін арттыру / И. М. Павлов, А. Е. Сарсенов, Г. Н. Утепов, А. Ж. Асмамбет. - Текст : непосредственный // Ғылым және білім=Наука и образование=Science and education. - 2024. - 1-2 (74). Б. ІІ. - Б. 289-299 (Орал). - ISSN 2305-9397
Keywords: экологиялық қауіпсіздік; электр сүзгісі; электр өрісінің кернеулігі; тәж разрядының ток тығыздығы; бөлшектердің тұнбасы; environmental safety; electric filter; electric field strength; corona discharge current density; particle deposition