Нан өнімдеріне дәстүрлі емес шикізаттарды (асқабақ езбесін) қосу арқылы құндылығын арттыру - Жаксыгалиева, Д. С.; Жасқайрат, Ш. Ж. (ЗКАТУ им. Жангир хана, 2024)
Зерттеуде дәстҥрлі емес шикізатты пайдалана отырып, жоғары сапалы ҧннан алынған нан ӛнімдерінің биологиялық қҧндылығын арттыру мәселесі қарастырылған. Зерттеудің мақсаты қамырды дайындау параметрлерін жақсарту және нан ӛнімдерінің биологиялық қҧндылығын арттыру ҥшін асқабақты пайдалану мҥмкіндігі мен орындылығын негіздеу болды. Нан-тоқаш ӛнімдерінің қамырын дайындау параметрлеріне шикізаттың әсеріне талдау берілген. Асқабақтың езбесі қосылған ашытқыны кӛтеру кҥшіне, қамырдың қышқылдылығына және ашыту ҧзақтығына әсері анықталды. Асқабақ езбесін қосудың температураға, қамырдың ылғалдылығына және дайын ӛнімнің шығымына әсерін де анықтадық. Зерттеу барысында, асқабақты қосу арқылы дайын ӛнімнің шығымы артып қана қоймайды, сонымен қатар нан ӛнімдері тағамдық талшықтармен, витаминдермен және микроэлементтермен байытылады
Ғылым және білім: Ғылым, зерттеулер, білім: даму тенденциялары: акад. Қ. И. Сәтбаевтың 125 жылдығына арналған халықаралық ғылыми-практ. конф. материалдар жинағы (12 сәуір 2024 ж.).-Орал: Жәңгір хан атындағы БҚАТУ. - 2024. - № 2 (75) : қосымша № 1. - Б. 70-78 (Орал).
Keywords: отандық басылым; ғылыми журнал; конференции; асқабақ; тамақ өндірісі; бқату